Postür Analizi
Postür, psikolojik durumlarımızdan da olumlu-olumsuz etkilenir. Hissettiğimiz biçimde duruş sergiler ve hislerimiz doğrultusunda hareket ederiz. Postürümüz ya da davranışlarımız, o anki iç dünyamızı yansıtır.
Kişinin psikolojik durumunun iyi olması, verimli uyku, dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz alışkanlığı, kasların ve postüral reflekslerin gelişimine etki eden temel faktörlerdir.
Postür Nedir?
Postür, vücudun iskelet yapısındaki her öğesinin ve her kısmının kendisine en uygun olan bitişik segmentine vücut oranı bakımından en uygun şekilde yerleştirilmesidir. Bu uygunluk mucizevi bir doğal duruş sağlamasının yanında tüm bağların desteği ve birleşimi de kaslarla birlikte uyumlu çalışmalarının bir eseridir.
Her insanın anatomik duruş yapısı farklı olsa da, doğal duruş biçimleri aynıdır. Bunun dışına çıkılması, yani olması gereken duruş yapısının dışına çıkıldığı durumlar postür bozukluğu ya da duruş bozukluğu olarak adlandırılmaktadır.
Vücut postürü otururken de, ayaktayken de, diğer çeşitli hareketleri yaparken de belli bir standartta olmak zorundadır. Bu standartta olmayan vücut postürü her türlü kas ve iskelet sistemi sorunlarına ve yaralanmalarına yol açabilir. Postür analizi yalın anlamda vücudun duruşunun dört farklı açıdan değerlendirilmesidir. Bu dört farklı açı ayakta duruş esnasında arkadan, önden, sağ yandan ve sol yandan yapılan değerlendirilmede kullanılan açılardır.
İdeal Postür Nedir?
İdeal postür; ön-arka ve yan planda vücut kısımlarının, yerçekimine dik olarak konumlandığımız esnada anatomik olarak belirli noktalardan aynı hat üzerinde yükün taşıtılması ile oluşur. Bu çizgi üzerinde vücut kütlesi dengede kabul edilir. ( A-ön plan, B-arka plan, C-yan plan)
Postür Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Postür analizi, vücutta ön-arka ve yan plandaki mevcut postüral düzensizliklerin bir takım ölçüm yöntemleri sayesinde saptanarak, kişinin tamamen kendi spesifik durumu belirlenerek bir egzersiz programının uygulanabilmesi amacıyla yapılır. Ayrıca, egzersiz programının devamında ya da sonucunda kişideki gelişmeyi, programın verimliliğini takip edebilmemizi sağlar. Analizde, çekül, mezura, deri bölgelerini işaretleyerek kullanılan bazı dijital aplikasyonlar kullanılır. Analiz esnasında kişi, çıplak ayakla ve uygun giysilerle kendini rahat hissettiği pozisyonda durur.
beylikdüzü fizyoterapist, gtos terapi, schroth terapi, manuel terapi, skolyoz tedavisi
Fizyoterapist • Manuel Terapist • Schroth Terapist