Schroth 3D Skolyoz Tedavisi
Schroth egzersizleri, fizyoterapistler tarafından yaygın olarak kullanılan, skolyoza özgü 3 boyutlu egzersizlerdir.
Schroth tedavisinde omurga 3 boyutlu olarak ele alınır ve omurgada her planda düzeltme amaçlanır. Schroth egzersizlerinde temel amaç, kişiye vücut farkındalığını ve bu sayede en doğru postürü kazandırmaktır.
Bu yöntem sayesinde cerrahi işlem görmeden, bozulmuş olan vücut dengesi yeniden düzenlenir.
''SKOLYOZDA ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ''
Skolyoz yani omurga eğriliği, omurların kendi etrafında dönmesiyle oluşan rotasyonun da eşlik ettiği 10 dereceden büyük yana doğru eğriliklerdir.
- Bir omuzun diğerinden yüksek olması,
- Bel oyuntularının iki tarafta eşit olmaması,
- Kürek kemiklerinden birinin daha belirgin olması,
- Sırtta cilt lekeleri ve kıllanmanın olması,
- Vücut simetrisinin ve dengenin bozulması,
- Arkadan bakıldığında omurganın orta hattan kayması,
- Öne eğilince sırtta bir tarafın diğerinden daha yüksek durması,
- Önden bakıldığında kaburgaların bir tarafta diğerinden daha belirgin olması gibi belirtiler skolyoz ihtimalini akla getirmelidir
- Kişinin belinde ya da sırtında asimetrik bir görünümün mevcut olması.
- Kişinin bacak uzunluklarının farklıymış gibi görünmesi.
- Gövdede ya da göğüs kafesinde şekil bozukluğu ve sağa ya da sola doğru kayma.
- Giyilen kıyafetlerin kişinin üzerinde asimetrik bir şekilde görünmesi.
Skolyoz tanısı, muayene ve tarama testleriyle gerçekleşmektedir. Adams Öne Eğilme Testi, skolyoz taramasında en sık kullanılan fizik muayene testidir.
Hastalığa dair kesin bir tanı koyabilmek için ise, omurganın ön ve yan kısmını görmek adına röntgen istenir. X-ray üzerinde COBB açısının ölçülmesi kesin tanı için gereklidir. Cobb Açısı ile omurganın ön-arka plandaki eğrilik derecesi ölçülür.
- 10 derecenin altındaki eğriliklerde genellikle gözlem tercih edilir. Belirli aralıklarda çekilen omurga röntgenleriyle skolyozun ilerleme miktarı ve diğer tedavi seçeneklerinin gerekliliği değerlendirilir.
- 10-25 derece arası eğriliklerde Schroth 3 boyutlu skolyoz egzersizleri uygulanır.
- Eğrilik derecesi 25 ile 45 derece arasında olan eğriliklerde Schroth egzersizleri ile birlikte korse tedavisi de uygulanır.
- 40 derece ve üzeri eğrilikler ise cerrahi açıdan değerlendirilir.
Schroth Terapi Nedir?
Katharina Schroth tarafından 1920’de, Almanya’da tanımlanmış, skolyoza özel üç boyutlu egzersiz yöntemlerinden biridir. Schroth egzersizlerinin amacı, omurgayı üç boyutlu düzlemde döndürmek, uzatmak ve stabilize etmektir. Hastanın beden farkındalığını artırmak, nefesle akciğerin sönük kısımlarını şişirerek omurganın dönmesini sağlamak ve kas postür asimetrilerini düzeltmek hedeflenir.
Schroth egzersiz programı hastaya özel olarak planlanır. Bu egzersizler ayakta, otururken veya uzanırken
yapılabilir.
Eğriliğin bir tarafındaki kaslar zayıflayabilir, öte yandan, diğer taraftaki kaslar aşırı çalışır hale gelebilir. Schroth metodunda kullanılan özel nefes alma tekniğiyle göğüs kafesi ve çevresindeki yumuşak doku yeniden şekillendirilir. Bu özel nefes tekniği omurganın dönmesini sağlamayı hedefler. Ayna yardımıyla kişinin beden farkındalığının artırılması, doğru omurga ve duruş pozisyonunun günlük yaşam aktiviteleri sırasında
sürdürülebilmesi hedeflenir. Aynalara ek olarak, Schroth egzersizleri sırasında terapi topları, pirinç torbaları, direkler ve Schroth çubukları gibi aksesuarlar kullanılır.
Schroth yönteminde temel hedefler nelerdir?
• Skolyotik/kifotik postüral duruşun düzeltilmesi
• Statik-dinamik postural kontrolün ve dengenin sağlanması
• Cerrahi sonrası hastaların omurga hareketliliğini, duruşun kontrolünü sağlamak, cerrahi sonrası adaptasyonu kolaylaştırmak
• Hastaların evde bir egzersiz programı uygulamasını sağlamak, teşvik etmek ve günlük faaliyetlerinde postüral değişiklikler yaratmak amacıyla
• Schroth’un bilinçli postür prensiplerine uygun şekilde skolyoza özel alıştırmaların ve nefes tekniklerinin öğretilmesi de dahildir.
Yetişkin dönem skolyozunda Schroth yöntemi, vücut algısının iyileşmesinde ve ağrıların azalmasında etkilidir. Bu dönemde omurganın büyüme dönemi sona ermiştir ve kişiler özellikle ağrıdan çok yakınmaktadır.
Ağrı var ise skolyozdan mı kaynaklı yoksa başka bir patolojiden mi ağrı oluştuğu ilk önce belirlenip Schroth yöntemi, Manuel Terapi veya GTOS Terapi programları planlanıp yapılır. Schroth yöntemi hekim değerlendirmesinin ardından karar verilmekte olup, Schroth terapistlerinin değerlendirmesi ve planlamasıyla tedaviye devam edilmektedir. Uzun süreli bir tedavidir. Seans aralıkları genişletilerek hastalarımız özellikle ergenlik döneminin sonuna kadar titizlikle takip edilir.
Skolyozda erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Birçok skolyoz ilerlemeden tespit edilirse cerrahiye gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir.
Schroth yönteminden kimler faydalanabilir?
Schrot egzersizleri, HER YAŞTAKİ skolyoz teşhisi almış birey için uygulanabilmektedir. Ameliyat sonrası da dahil olmak üzere tüm skolyoz tedavi aşamalarında yardımcı olabilmektedir. Bilimsel literatürdeki klinik çalışmalar Schroth yönteminin eğriliğin ilerlemesini durdurabileceğini, azaltabileceğini, cerrahi gereksinimini ve ağrıyı azalttığını, vital kapasiteyi arttırdığını göstermiştir.
beylikdüzü fizyoterapist, gtos terapi, schroth terapi, manuel terapi, skolyoz tedavisi
Fizyoterapist • Manuel Terapist • Schroth Terapist